maanantai 20. helmikuuta 2012

Kuka ymmärtää?

Viivi tuossa jo kirjoittikin meidän polkujen yhtymisestä jokin aika sitten. Se oli todellinen onnenpotku, on kullanarvoista pystyä puhumaan hänelle mielessä pyörivät asiat. Olen huomannut, että vertaistuen löytäminen tässä lapsettomuuden surussa on ollut vaikeaa. Aihe sinänsä jo on arka ja herkkä, ja vaikka kohtaisikin ihmisen, jonka arvelee painivan samojen asioiden kanssa, ei sitä tule tosiaankaan kysyttyä suoraan.Sitä paitsi lähipiirissäni kaikki, joiden olen tiennyt kärsivän lapsettomuudesta, ovat oman pienen kuitenkin jossain vaiheessa tavalla tai toisella tähän mennessä saaneet. Minä en kuitenkaan osaa samaistua näihin ihmisiin, vaikka he jotain omasta surustani varmasti ymmärtävätkin.

Ylipäänsä olen lapsettomuudesta puhunut lähimmilleni vasta parin vuoden ajan, vaikka asia on meille ollut ajankohtainen jo paljon kauemmin. Meni monta vuotta ettemme mieheni kanssa kertoneet asiasta kenellekään. Asia tuntui niin pahalta, etten voinut ajatellakaan kertovani siitä muille. Myöskään mieheni ei puhunut asiasta kenenkään kanssa. Tällä hetkellä meidän kummankin perheet tietävät asiasta, sekä valitut ystävät. Jonkin verran seurasin aikaisemmin netin keskustelupalstoja, ja yhdelle jopa jotain kirjoittelinkin. Aihepiirit noilla palstoilla pyörivät kuitenkin harmittavan usein lapsettomuushoitojen ympärillä, ja vaikka mekin hoidoissa kävimme, en jotenkin jaksanut innostua ainakaan tsemppaamaan muita palstalaisia kiinnittymissäteillä ja tarrasukilla.

Nyt kun hoidot on meidän osalta käyty loppuun, on täytynyt totutella ajatukseen, että elämme mieheni kanssa kahden -unohtamatta karvaisia pieniä perheenjäseniä. Vuosi sitten liityin Simpukka-yhdistykseen, kun totesin, että todella olemme lapsettomia, eikä asia siitä muuksi muutu. Joskus jopa Simpukka-lehteä lukiessakin alkaa harmittaa, kun tuntuu, että kaikki tarinat saavat onnellisen lopun. Näin ei tietysti aina ole, mutta tämä kai osoittaa, kuinka paljon minullakin on tarvetta tuntea, etten ole yksin tämän murheen kanssa.

Ei kommentteja: